Kek Sekuk Merri Printed Batik
last week bahagian cikwa kt opis ni wat majlis tahlil dan majlis perpisahan seorang pegawai yg akan bertukar ker Sarawak.plan majlis ni dh lama..so memandangkan umah cikwa ni jus ada dapur kayu jer yg memerlukan kayu api yg bnyk tiap kali memasak..so cikwa sediakan laa paper ikut kemampuan dapur berasap cikwa tu...
(lps dah plan majlis br tau cikwa sendiri pon akan bertukar jgk tp nk wat camner..time majlis tu cikwa fly blk kelate utk exam+kelas..so my bos ckp majlis tu utk cikwa gak even cikwa xdak uwaaaaaaa)
Resepi cikwa kopi pes hasil google jer...ntah dr blog saper...luper dah..tp cikwa x ikut 100% dr resepi tu pun...sebabnyer cikwa suker edit sendri resepi ikut sesuker hati..contohnya...dalam resepi kater buh milo...tp cikwa x buh pun..(sayanglaa nk guna milo byk2...cikwa ni mmg suker minum milo..rugi laa guna milo kan hehe)...so, cikwa tukar kan guna coklat bar dan serbuk koko...bahan2 ni semua cikwa beli kt kedai bakery dkt ngn umah cikwa...rambang mata masuk kedai bakery...rs nk beli sumer!....so ini laa yg cikwa sediakan...
Kek Sekuk Merri Printed Batik Buatan 100% jari jemari gemuk2 cikwa nih..
2 peket biskut meri cap pimpong -1 paket perasa original yg kaler krim, 1 paket lagi perasa kopi.sebenarnya nk beli 2-2 yg kaler krim..tp kt kedai xdak stok..yg kopi jer ada...so nk wat camner...beli jer laa....cuak gak sbb xtau rs cmner kalu bt kek batik guna perasa kopi.patah2 biskut tu...
dalam ni ada air,butter,gula,susu,serbuk koko,coklat yg dicairkan..masak dan kacau sampai pekat...jgn berenti kacau..kalo x berkerak2 dan berketul2 nanti.kemudian bl dah masak..sejukkan kejap...
then sediakan loyang yg dah dilapik ngn kertas myk..(sng nk angkat dan letak atas papan kek nanti)..gaulkan semua biskut dalam colat yg dimasak td....pastu masukkan dalam loyang dan tekan bia mampat dan padat...bl dah padat tu...sejukkan dalam peti 3-4 jam.
bila dah betul mngeras...keluarkan dr loyang dan letak ats papan kek...
pastu...masakkan coklat menggunakan double boiler..masukkan sedikit butter...dah masak tu salutkan laa kek batik tu sesedap hati...lepas tu masukkan dalam peti lg utk keraskan coklat.cam cikwa yg terlebih rajin ni cikwa main tabur coklat rice...haha.
ni ler ruper kek batik tu...kawan cikwa tlg snap..hasil dr campuran menggunakan biskut meri perasa kopi dan original...kek batik ni menjadi rs mocha..mybe sbb guna perasa kopi+coklat..cikwa cuti masa majlis tu kan...pinggan tu plak hadiah dr kwn2 opis sempana majlis kahwin cikwa ari tu..cantik kn..lepasa ni cikwa dah bleh bt aktiviti kumpul pinggan mangkuk dan menjadi suri di hati suami hehe...
lps ni boleh masaka hari2 heheheh
ReplyDeleteMcm terliur je kek batik tu....
ReplyDeletennti cikwa buatkan spesel utk kak ma eh
ReplyDeletebila cik waa pindah.. siapa yg dapat pindah sarawak tu?
ReplyDeletekak anis yg tukar sarawak
ReplyDelete