930 hari 2 tahun,6bulan,19 hari blog ni ditinggalkan berdebu.. hari ni mama sambung semula cerita..moga-moga suatu hari nanti..Rayyan, Ilman dan Rania akan buka baca semua kisah dlm ni.. (Dh lama mama mengarang draft post ni..akan post pd hr lahir rania nanti).. hari ni mama nk cerita khas untuk anak perempuan mama.. Rania Zahraa....mama nak Rania tahu disebalik kepayahan,kesusahan,kesakitan sepanjang Rania dalam perut..ada insan-insan mulia disekeliling mama yang menjaga mama bagaikan pari-pari..kadang2 laa... Bagai minion pon ada hahaha.. ** saat mama tak tahu rania ada dalam kandungan..mama telah terdetik nama "Rania" berulang kali..sampai termimpi-mimpi hampir sebulan..nama "Rania" terlekat dalam fikiran..dan mama pulak spesis duk teringat benda sama berulang kali dan susah dan hilang dlm kepala.. Bila mama tahu mama pregnant,bermulalah harapan menggunung mama..agar kandungan kali ni seorang puteri. Pada hari Arafah, lama mama bersujud mohon
Hahaaa unik kan kek ni..mmg xde dlm mana2 buku resepi.. Ni nama cikwa bg sendri hahha.. Seminggu dua ni datang angin nk masak kek sokmo... last week lg tgk resepi ni kt fb,lps tu try google..mlm ni try buat..ni resepi nye.. Bahan-Bahan: 1 cawan gula 1 cawan air panas 1 cawan tepung gandum 1 cawan susu pekat 2 camca teh soda bikarbonat 4 biji telur 2 camca besar mentega 1 sudu teh esen vanila Cara Membuat: 1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau kekuningan. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. Berhati semasa masukkan air, sebab gula tu akan meletup-letup.Tutup periuk untuk elakkan terkena percikan. Kemudian masukkan mentega.Sejukkan. 2. Pukul telur sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu pekat dan kacau sebati. 3. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi sedikit. 4. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan esen vanita.Kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam . 5. Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam. Hmmm ni hasi
pernahkah korang makan biskut perasa itik ? cikwa pernah makan....sedaaap... dan biskut ni merupakan kegemaran cikwa sejak kecik lg... packaging biskut ni tetap sama cam msa cikwa kecik2 dulu. still bungkus dlm kertas.. cuma..... bezanya...rasa dah berlaianan sket... x sesedap dulu.... rs itik nyer dah kurang... mungkin disebabkan faktor kekurangan itik kot..... oohh no noooo.... ini bukanlah biskut perasa itik...tapi biskut cap berintikan kacang hijau...gambar itik tu hanyalah trade mark biskut tu jer... maner laa ader biskut itik kan..kalo hader pon..sanggup ker nk mkn? hehe ni plak cekedis zaman dolu2 jugak ni...feberet cikwa cekedis durian tu... hausmate cikwa yg beli. cikwa tumpang mkn skit2 jer..sbb rasa durian x sesedap yg dulu dah.... * bila laa durian+rambutan kat kampung nk masak nie..x sabo nk blk mkn......
Yeah...my next vacation :)
ReplyDeletebest tempat ni kak ma..x nyesal...nyamaaaaaaaaannn
ReplyDeleteMmg dh lama nk pegi tapi belum berkesempatan. Kalu dh hilang mual2 n muntah2 ni, boleh la pegi kot ;)
ReplyDelete