Wednesday, June 1, 2016

Dunia ICT dan rezeki anak


sebenarnya tak pernah terlintas pon dihati ni untuk dapat apa2 anugerah sepanjang perkhidmatan dalam skim atau bidang IT..

sebab..

kadang2 terasa kumpulan kami ni kat mana2 jabatan,agensi,kementerian sekalipun..hanya 1 kumpulan kecik..minoriti...yg orang cari bila perlu saje...huhu..

kadang2 orang tak nampak pon...

cam cikwa..nak memahirkan diri amik masa bertahun2..
1/400 staff utk jabatan..hanya cikwa yg 1 iteww..samelaa member yg lain..district hospital sorang2..hospital berpakar adala dlm 3-4 org..kecuali HRPZ2..ramaiiiiiiii..sbb nk kaver staff yg beribu2 orang tuu..
dan..bila kami serius..memang serius laa sangat2..kadang2 kerja kami memerlukan perahan tenaga,idea,kepakaran yg kami sendri tak pernah alami..
fight tugasan yang terang-terangan bukan skop kerja IT..

en tan..otai jabatan di wisma persekutuan..ibarat ketua kelas...kami akan cari dia atau dia akan cari kami..haha



ada waktu stress,ada waktu enjoy..tapi Alhamdulillah..bila susah..ada kumpulan yang akan sokong dan membantu sama..belajar sama2...masing2 ada kepakaran masing2..

ada terer teknikal
ada terer programming
ada terer grafik& designing
ada terer develop system
ada terer multimedia..
ada terer bersajak,berpantun...
ada terer jd mc
etc...


kadang2 kepala kami jd weng2 jugak bila berkumpul..yer laa..jarang2 jumpa..buat bising hanya dalam grup wassap sahaja..


en tan tgh mengajar xoops..kami main2 try pakai lipstik..kakakaka

3 mak dara yang suka berposing..linda-najwa-lini


cikwa suka design...takde laa suka sangat..ni antara stok yang penah buat..banner,flyers,pamplet,booklet,wall design,backdrop,signboard etc...

gambar cikwa ngan rayyan ni sebenarnye banner larian 10ribu langkah jabatan kesihatan..banner tu cikwa dah gunting..amik part cikwa ngan rayyan je..



cerita tahun 2015..rezeki ilman..seminggu sebelum habis cuti berpantang..ketua IT jknk..puan rosni call maklum kan untuk hadir ke konvensyen inivasi di Perdana Resort PCB..ingatkan hadir sebagai penonton..memandangkan tu adalah hari terakhir dan event terakhir puan rosni bersama JKNK..puan rosni transfer ke MOSTI putrajaya dah..

dalam hati ada taman..lalalala..pengarah cikwa senyummmmmm manis..
bersama IT lain yg turut terima anugerah yang sama...Linda& En Zaki


ni pun rezeki rayyan dan Ilman juga...tengah sarat mengandungkan Ilman..dapat jugelaa naik ke pentas..tu pun ada urusetia pinpinkan haha..
KSU Kementerian YBhg. Dato' Seri Dr. Chen Chaw Min


posing menyenget..sbb mengah2..ilman dalam perut..


amin..syukur ya Allah..


Sunday, May 29, 2016

Istiadat pengkebumian..



spt post cikwa sblm ni..pengalaman tengok istiadat perkahwinan cara tentera..namun disebalik kegembiraan itu..kami jgk menyaksikan sejarah istiadat cara tentera lagi tapi bukan untuk majlis perkahwinan..

Tapi untuk majlis pengkebumian..perit,pedih dan pilu bila alami..lebih2 lagi keluarga..namun takdir Ilahi..tak kan disangkal walau sedetik..

Arwah asyraff..sepupu cikwa..Meninggal dunia akibat kemalangan di grik.arwah br sahaja kahwin febuari lalu..masih dlm
Mood honeymoon..tetapi berjauhan dgn wife sbb asyraff bertugas di kedah,wife dia keje di KB..kepulangan dia minggu tu pn sbb nak berjumpa dgn wife..


Makcik dan pakcik (ummi dan papa asyraff) terima Berita kemalangan dan kematian ni bila hampir waktu magrib..mmg keluarga amat3 terkejut.ada pegawai tentera yg maklumkan..

Duka di hati keluarga mmg amat memilukan..lebih2 lagi bila melihat wife dia memeluk pilu jenazah suami..takdir Allah..jodoh antara mereka hanya sedetik cuma..






Terlalu ramai orang yang datang..kawan2 arwah dari kedah pn ada,.

Sepanjang hari tu semua urusan pengkebumian diuruskan oleh pihak TUDM..dari urusan di kubur,dirumah,dimasjid..tukang usung keranda,penggali kubur,
Semuanya pegawai dari tudm uruskan..sepanjang tu jgk mmg ada istiadat cara tentera..

Al-fatihah buat arwah Asyaraf..semoga ditempatkan dikalangan para solihin disana.amin ya Rabbal 'alamin

Saturday, May 28, 2016

Rayyan dan red box

rayyan and his red box..bukan 1..bukan 2..tapi ada 3...

cikwa sengaja beli red box storage tu utk dia letak mainan..sebabnye..dia suka bawak mainan nye ke umah pengasuh...then bila petang2 dia akan punggah bawak balik semula...

sekali tengok macam mekanik je rayyan ni hahaha..



Thursday, May 26, 2016

Adat istiadat itu..

Mungkin ramai yang dah melalui ada istiadat perkahwinan tentera.bagi keluarga cikwa..perasaan teruja jgk laa sbb xpenah lalui suasana gitu..budak2 yg paling eksaited..apatah lg mak bapak budak..2-3 kali eksaited..
Ni majlis perkahwinan sepupu cikwa last year,cik abe dia TUDM kt kuantan..

tengah boyot lagi time ni...



 

 sebenar nye sedih untuk cikwa tengok gambar2 ni semula..next posting br cikwa cerita...

Wednesday, May 25, 2016

2 pengalaman berbeza

Bila orang tanya..
mana lagi sakit..
bersalin normal atau cesarean section..
cikwa akan jawab..c-section lagi sakit...
seriusss sgt..

masa lahirkan rayyan..lps sedar dr bius..dan beberapa hari kemudian..cikwa still tak boleh bangun atau berjalan..tekak terasa sakit sgt..luka diperut lagi ngiluu..jalan terbongkok2, tido menyandar...even terbatuk pun terasa macam terbukak balik je luka kat perut..

tapi Alhamdulillah..pengalaman lahirkan ilman tersangatlaa mudah..sampaikan papa ilman hampir2 nk bagi nama "yassir"..hihi
cikwa terjaga pukul 3 pg..sakit sakit berdenyut2,sakit belakang..ingat kan tu sakit biasa spt sebelum2 ni sbb cikwa mmg teruk back pain..still tak tahu tu sakit contraction.. tp boleh baring2 semula..
besok pagi bangun awal bersiap2 nk ke office (even hari sabtu) sbb nk siapkan kerja cikwa amik cuti advance 2 minggu..rayyan ngan papa laa nunggu kt office..contaction 1 in 10..pukul 1 lebih baru siap kerje..sambil menjerit2 tahan sakit..
lps tu terasa lapar laa pulak..terus gi ke pantai cahaya bulan..sbb rasa nk minum air kelapa 1 bijik,nk makan udang+sotong celup tepung,nk mkn nasik goreng ikan masin..msa ondeway ke PCB singgah di mekassar beli etak salai..haha..
masa mkn tu mmg rs laa sakit sekejap2 tu..
papa rayyan ajak gi hospital..cikwa pulak ajak balik umah sbb dah kenyang...

balik umah tu terus mandi, rehat2 sampailaa ke maghrib..ingat nk tunggu solat insya' lepas tu nk gi laa hospital..tapii...sakit dah makin kuat..mmg xboleh tahan dah..terus call ummi dan cikyah..mintak cikyah datang amik rayyan..

malam tu adalah malam pertama sejak rayyan lahir..cikwa tak tido dgn dia..sedia sgt rs....

sampai hospital,nak berjalan pon dh xlarat..mmg sakit berdenyut kuat..rasa nye sampai labor room pn dah pukul 9 mlm lebih..sakit makin kuat..makin kuat..papa rayyan ada bersama time tu..mujur papa ada kawan yg oncall..dia laa yg conduct..3 kali push ilman dah keluar..masa tu hampir jam 11 mlm kot..rs br je sampai LR..




besok tu pukul 12 dah boleh balik..yeaaa....sebelum balik umah dan berpantang umah ummi..cikwa gi amik rayyan dulu..malam sebelum tu dia tido umah cikwa..dan rayyan..masa mula2 dia tengok adik..ayat pertama dia " eiiiii mama comei nye...adik ayen ni"
dan beberapa hari jugaklaa dia duk panggil adik dia "comei"
adik dah ada bodyguard....abang ayen dah ada geng...







mama doakan moga kasih sayang abang dan adik kuat selam2 nye dan menjadi anak yang soleh utk mama dan papa...ameen...

Tuesday, May 24, 2016

Selamat kembali

Tak tahu nk letak title post ni ape..
Sbb dah terlalu lama tak buka blog..banyak cerita nak ditulis sebagai sejarah di kemudian hari..
 Mybe akan ditulis satu persatu..yang pasti semua nye back dated belaka.. 

1. RAYYAN DAH ADA GENG


 
Images by Freepik