Friday, September 23, 2016

student kesayangan aka minion

Alhamdulillah..

sehingga hari ni kami masih lagi berhubung.. siap ada grup WA just utk diorg saje..
ni antara student2 yang penah cikwa handle/selia sepanjang diorg buat latihan industri/praktikel.
datang dr pelbagai institusi pengajian tinggi

UUM/UMT/POLITEKNIK/UPSI etc...

dan semuanya jurusan IT..
syuhada,yanti,nurul najwa dan anis...diorang datang waktu yg hampir sama..syu dan yanti dari politeknik kuantan, nurul dari UMT dan anis dari UPSI..

mula praktikel waktu cikwa tgh peknen..memang kehadiran diorang ni cikwa amat2 hargai.. sebabnye..hanya cikwa sorang2 IT kat sini..nk kaver radius hospital, klinik2 daerah-pergigian daerah (bila diperlukan) mana laa mampu dengan keadaan boyot..

nk jalan pon susah..
so..bila ader aduan kerosakan, pertolongan,latihan IT diorang yg akan pegi troubleshoot..akan buat kerja setakat diorang termampu dengan kemahiran yg ada..kalu tak boleh buat, diorang akan call dan cikwa akan guide diorang atau bt secara remote.
so far diorang sangat cepat belajar dan dpt terima situasi dgn keadaan sekeliling

dan disenangi oleh semua staf...(sbb ada staf ngengader kan...yer laa diorang muda dan cantikkk kihkih)

sekarang semua dah grad..anis dah jd cikgu IT kt KL, yanti sambg belajar kat UTEM Melaka, syuhada...lari channel sikit haha..sambung nursing kat johor,nurul baru konvo,baru kawen dan tgh peknen...

anis dan nurul dah kawin..2-2 tgh preggy skrg..cikwa rasa macam nk jd nenek je..jadi makcik ke..hahaha.

cikwa sentiasa doakan adik2 ni semua berjaya,bahagia dunia akhirat..amin
resepsi nurul dan azman


last day yanti dan syu

ni anis...si manis yg tgh preggy jugak..rasanya dah 6 bln..
last day nurul...time ni cikwa dan masuk 9 bulan preggy
beberapa hari sebelum raya puasa tahun ni..nurul datang dgn membawa berbalang2 biskut raya..nurul  pandai buat dan jual biskut raya..kemahiran yg diperturunkan dari arwah ibunya..dan time ni dia dah preggy tp dia sendiri taktahu...






Thursday, September 22, 2016

Bila abeyen ke salun..kalah mama dio hoii

*ni entry lama..br nk publish*

Bojeng raya katenye papa abeyen..kemain lg..harga pn hmmmmmmm bole tahan..siap pkai pomade anak teruna nihhh.....

Mama ni gunting rambutkat kedai biasa2 je tu pn jarang2..yg selalu nye tuk mi yg tlg guntingkan..

Lokasi: rocket saloon jalan bayam KB



Saturday, September 17, 2016

Angin bayu membawa diriku.....

Alhamdulillah..
Setelah beberapa kali plan x jd..
Bertahun2 rancang itu ini..
Akhirnye semalam dapat jua kami berkumpul even tak xcukup ahli..

Yang paling teruja mestila budak2..
Mak2 budak sibuk merancang nk masak apa..
Bapak budak sibuk rancang diorang nak makan apa
Yg paling bes bila ummi abah turut join..
Macam2 menu ada

Gulai kambing ummi masak
Ketam masak butter cikwa buat..
Perap ketam,ayam,daging kambing,ikan kembong,ikan patin..
Durian,manggis,rambutan
Sambal,ulam,budu etc
Pendek kata pagi-petang makan jer hahahaha
 Amik 2 bilik utk rehat2..
Tempat ni cantik,bersih..
Ruang veranda depan bilik jd tempat mkn2..ada port bbq di setiap bilik..


Lokasi: bayu melawi chalet bachok
Harga :RM140

Layan jer pic kt bwh ni...mabuk bergambar semua nye haha






















Monday, September 12, 2016

Abeyan dan lembu korban

Tiap tahun,ni laa hari dan masa yang ditunggu2 abeyan..

Hari tengok lembu dan hari raya haji/korban..dia yg paling excited..sampaikan dari saat lembu direbahkan sampai selesai kerja melapah..abeyan still tunggu lembu tu hihihi










Friday, September 9, 2016

Cempedak,Nangka,Pauh yg mana pilihan hati

Umah umi cikwa memang banyak pokok buah2an..ada rambutan,durian,manggis,nangka madu,cempedak,celagi,mangga,suku,jambu,pokok malberi etc
Cuma pokok durian,manggis,rambutan belum berbuah..
Abah memang rajin tanam pokok buah2 gini..

Yg paling sedap buah cempedak..mavelessss..sangat2 manis..lepas seulas makan berulas2 ulang makan hehehehe..

Rayyan paling seronok,happy..asal duk nga tuk ayah gak memeng dia akan folo je tuk ayah gi kat luar tgk pokok buah..nak2 sekarang dia pandai cakap..tak henti2 tanya..

Cikwa paling suka buah mangga tuu
Nyummm..tak masam langsung even belum masak..lemak2 manis..masam2 manis..

Buah cempedak tu maniss sgt..kaler isi buah pon memang oren gitu..perghhhh sedap









Thursday, September 8, 2016

Masakan telur udang

Selalu dengar telur sotong je kan...haa ni udang bertelur pulok hahaha
Udang pom tersusun rapi ikut barisan..

Lps abis sepinggan..udang nampak macam br lepas kena serang dah

Tapi menu udang bertelur tu bukan laa nama komersil kedai tu pon..saje cikwa kasik nama gitu sbb nye cikwa mmg suka makan udang dan gigit2 part telur udang tu..nyum nyum

Kalu area pasir masmg kedai ni glemer..nama kedai mee udang pok man lemal..
Lokasi: selepas bulatan pasir mas-menghala ke arah rantau - sebelum simpang lubok jong-takpon google aje..
Harga memang berbaloi..

Makan pon sedapp...


 
Images by Freepik